Compte enrere per al procés de participació ciutadana sobre rius temporals

Reunió

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va acollir la setmana passada una reunió del projecte TRivers per planificar el procés de participació ciutadana que servirà per recollir mesures per a la conservació dels rius temporals. Representants de la Universitat de Barcelona (UB), l’Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l’ACA, la Fundación Nueva Cultura del Agua (FNCA) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van acordar les accions que es portaran a terme durant els pròxims mesos. En la trobada també es van presentar les novetats de l’aplicació RiuNeT.

Consensuar les mesures per protegir els rius temporals
El procés de participació ciutadana va centrar gran part de la reunió TRivers. Aquesta acció consistirà en trobades a diferents punts de les conques de Catalunya, Xúquer i l’Ebre en la que què investigadors i ciutadans debatran sobre possibles propostes per conservar els rius temporals. Per a Narcís Prat, “es tracta d’una eina per a què la gent doni la seva opinió sobre les mesures a implementar i aconseguir que els gestor de l’aigua i l’administració tinguin més informació a l’hora de prendre decisions”.

proces de participacio

En la trobada, Iraima Verkaik (UB), Laura Sánchez i Alba Ballester (FNCA) van coordinar un procés participatiu amb els científics, gestors i representats de l’administració presents a la reunió. “Aquest taller va servir per concretar el calendari, les eines, la informació i la disseminació d’aquesta iniciativa que vol donar a conèixer els rius temporals i conscienciar als ciutadans de la importància de la seva participació en la gestió d’aquests ecosistemes”, destaca Iraima Verkaik.

procés de participació 2 peq

Novetats de RiuNeT
En procés de participació ciutadana es farà servir l’aplicació RiuNeT, una app de ciència ciutadana – recentment premiada amb el Premi de Medi Ambient 2017 de la Generalitat de Catalunya -, que permet avaluar la qualitat ecològica dels rius. A la reunió es van explicar algunes de les novetats que s’incorporaran en els pròxims mesos, com ara la possibilitat d’analitzar el regiment hidrològic i hidromorfològic dels rius temporals, així com recollir informació sobre alguns dels serveis ecosistèmics de masses d’aigua.

Visualitzar la temporalitat dels rius
La reunió també va servir per a posar en comú alguns dels resultats més recents del projecte. Francesc Gallart (CSIC) va ressaltar el desenvolupament d’un diagrama que permet incorporar visualment els diferents estats dels rius i que s’ha inclòs dins del software TREHS, desenvolupat en el marc de TRivers. “Es tracta d’una eina que et permet visualitzar el grau de temporalitat dels rius des del punt de vista de la funció ecològica”, assenyalà Gallart. Segons Narcís Prat, “aquesta eina et permetrà classificar els rius intermitents des del punt de vista dels indicadors necessaris per mesurar l’estat ecològic”.

D’altra banda, Núria Cid (UB) va repassar les darreres investigacions sobre peixos i macroinvertrebrats portades a terme en el marc del projecte. Ara el repte és estudiar si les comunitats d’invertebrats i peixos responen de manera diferent a les pertorbacions naturals (rius temporals naturals) que a les provocades per l’activitat humana (rius temporals degut a l’extracció d’aigua).