La nova RiuNet inicia el 2018 amb bones notícies: premiada i amb noves funcionalitats hidrològiques

L’aplicació RiuNet inicia l’any 2018 amb bon peu. Per una banda, ha obtingut el premi Antoni Caparrós al millor projecte de transferència de coneixement en el marc dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG). I per una altra, la nova versió de RiuNet (RiuNet v. 3.1.0) ara inclou noves funcionalitats com, entre altres coses, la possibilitat d’avaluar l’estat hidrològic de qualsevol riu, tant perennes com temporals.

Narcís Prat (UB) va recollir el premi Antoni Caparrós el passat 13 de desembre en l’Edifici Històric de la UB.

El catedràtic d’Ecologia de la UB i coordinador del projecte TRivers Narcís Prat va recollir el guardó el passat 13 de desembre en l’Edifici Històric de la UB, en una cerimònia presidida pel rector de la UB, Joan Elias. RiuNet ha estat escollida com un dels casos d’èxit de retorn a la societat del coneixement generat a la universitat.

RiuNet, clau per al procés de participació

La darrera versió de RiuNet ha estat també una eina fonamental en el procés de participació ciutadana del projecte LIFE+Trivers, dedicat a la millora de la gestió dels rius temporals i que ha tingut lloc durant els darrers mesos. Amb la nova versió de l’aplicació, els ciutadans han estat capaços d’avaluarno només la qualitat ecològica d’un tram de riu sinó també la determinació de l’estat hidrològic. Per qualsevol riu, i especialment els temporals, aquesta informació hidrològica esdevé clau per diferents motius, però especialment està relacionada amb la disponibilitat d’aigua en l’espai i el temps, i determina també la correcta diagnosi de l’estat del riu i el seu voltant.

 

        

 

Per portar a terme aquest diagnòstic, l’aplicació ha inclòs nous apartats sobre informació hidrològica que ajuden a classificar al riu a partir de tests amb preguntes i imatges que serveixen de guia. Així l’usuari pot establir aspectes com, per exemple, la fase aquàtica en la que es troba el riu al moment del mostreig, és a dir si hi ha aigua i, si n’hi ha, si està corrent o no; el tipus de vegetació, que permet determinar la qualitat de la cobertura de ribera, o la qualitat biològica a partir de la presència o no de macroinvertebrats a l’aigua.

Una altre novetat de les funcionalitats de l’app és la incorporació d’un apartat de dades complementàries com la identificació del valor social, cultural, o econòmic del riu o la possibilitat d’afegir dades de paràmetres físico-químics de l’aigua, llistar altres dades de biodiversitat, o qualsevol altre comentari adient.

L’objectiu de RiuNet continua el camí de fomentar l’educació en ecosistemes fluvials i promoure la governança d’un recurs amb tant valor com és l’aigua. Al mateix temps, RiuNet és una eina objectiva per detectar problemes com infraestructures i usos de l’aigua que poden estar modificant la hidrologia del riu. Tot a través de dades obtingudes pels ciutadans i que a la vegada es poden transmetre fàcilment a l’administració per a que puguin actuar davant de problemes detectats. Es tracta doncs d’aconseguir promoure l’ús sostenible dels recursos d’aigua dolça juntament amb la conservació dels ecosistemes fluvials, amb especial atenció als rius temporals.

La nova versió de RiuNet ja està disponible per Android i iOS i ha estat desenvolupada com a producte del projecte LIFE+Trivers amb l’objectiu de qualsevol ciutadà pugui avaluar la qualitat ecològica i l’estat hidrològic d’una manera simple, divertida i rigorosa. Els continguts han estat desenvolupats pel Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la UB i en col·laboració amb l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua IDAEA-CSIC, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) y la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ).

 

Tags: