Premi Medi Ambient 2017 de la Generalitat de Catalunya a l’aplicació RiuNeT

premimediambient

Narcís Prat va recollir el Premi Medi Ambient 2017 de la Generalitat de Catalunya a RiuNet en la categoria de millor iniciativa.

 

RiuNeT, una aplicació per avaluar l’estat ecològic dels rius amb la col·laboració ciutadana que ha desenvolupat el Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM), dirigit pel catedràtic de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i coordinador del projecte TRivers Narcís Prat, ha estat distingida amb el Premi Medi Ambient 2017 de la Generalitat de Catalunya en la categoria de millor iniciativa. El projecte TRivers ha finançat la part hidrològica d’aquesta aplicació que va rebre aquest guardó el passat 6 de juny en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. Enguany, el Premi Medi Ambient de la Generalitat ha reconegut també la tasca de quatre grups de recerca, dues associacions i el consultor ambiental Francesc Giró.

RiuNeT: una app per conèixer l’estat dels rius
Des d’un mòbil equipat amb una càmera fotogràfica, connexió a Internet i un sistema de posicionament geogràfic, l’app RiuNeT pot avaluar la qualitat ecològica d’un tram de riu seguint les pautes marcades per la Directiva marc de l’aigua. L’objectiu final és que l’observador pugui recopilar aquests indicadors i enviar-ne els resultats als investigadors. Una vegada contrastats, aquests resultats seran accessibles per als gestors de l’aigua i altres persones interessades. Així doncs, el jurat ha atorgat el premi «per apropar els ciutadans als rius i implicar-los en l’avaluació del seu estat ecològic, amb rigor científic i amb la tutorització d’experts, però d’una manera senzilla i amena, amb una app per a mòbils que guia el participant en l’aplicació d’un protocol de diagnòstic ambiental per determinar l’estat de salut d’un riu».

Entre les noves aplicacions de RiuNeT, l’apliacació es farà servir en el procés de participació iniciat per TRivers per involucrar a la població i parts interessades en la recollida de mesures per a la conservació i restauració de l’estat ecològic de les masses d’aigua estudiades en el marc del projecte: les conques internes de Catalunya, les conques del Xúquer i de l’Ebre.

Un projecte de ciència ciutadana
El projecte RiuNeT s’integra en les línies de recerca de l’Oficina de Ciència Ciutadana, una iniciativa impulsada per la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en què diferents grups d’investigació busquen la participació ciutadana en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius, d’acord amb les directrius d’Horitzó 2020. L’aplicació RiuNeT ha estat desenvolupada amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la UB i amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri d’Economia i Competitivitat. La construcció de l’eina informàtica ha estat a càrrec de l’empresa Fusta. També ha rebut un ajut de RecerCaixa per finançar el servidor i el manteniment necessari per rebre i gestionar les dades que enviïn els usuaris.

Descarregueu-vos l’aplicació RiuNeT.
Vídeo promocional
Web de RiuNet